Saturday, 30 May 2015

UPCOMING TRIP TEASER

Assalamualaikum

Doakan trip I berjalan lancar....

gambar ehsan google.com

Wednesday, 27 May 2015

FOOD REVIEW: UNCLE CHUA KUALA TERENGGANU

Assalamualaikum

Setelah bertahun-tahun duduk di negeri Darul Iman ni..baru minggu lepas si Avik mengecheck status kehalalan restoran ini di website Jakim... Hasilnya...


So apa lagi, malam ni kita p dinner situ...

Restoran ni konsepnya lebih kurang macam Paparich tu la..masuk duduk, waiter hanto menu pastu tulis order atas kertas, picit loceng waiter datang collect order.. done.. hati pun tak sakit duk tercongok2 tunggu waiter yang buat-buat tak nampak bila kita masuk.. I memang sangat suka konsep tulis order pastu datang kutip ni, minimize the risk yang lain diminta yang lain sampai dan tak payah nak berkomunikasi sangat dengan orang... sindrom orang tua malas nak bersosial

So menu yang we all pilih adalah

 Koteow goreng ni memang serius sedap..ayam ada... udang ada..kucai dan tauge..just the way i like it.. seriously will keep on ordering after this



Dim sum ni chicken filling.. sedap juga..kata Avik freshly made bukan yang frozen.. entahlah..yang penting sodap..

Selain Uncle chua I ada juga mengecheck restoran-restoran lain kat Terengganu ni... antaranya Tappers, Paparich dan restoran apekebenda depan Secret Recipe tu kat web Jakim...namun keputusannya hampa...So cancel lepas ni tak mau pegi makan tempat-tempat ni dah....kecuali bila dah dapat sijil halal.....


Monday, 25 May 2015

FOOD REVIEW: QAWA COFFEE KUALA TERENGGANU

Assalamualaikum

Last Thursday we all telah pegi mengopikan diri di Qawa Coffee, Jalan Budiman Kuala Terengganu. Bukan la tempat baru buat I sebab we all dah beberapa kali menapau kat sini, tp sebab Cak n Nina datang dari Kuantan so diorang request nak ngopi di sini.. Al sebab kenapa we all tak penah dine di sini adalah open air concept..masa siang panas yang amat masa malam nyamuk pulak mengganggu ketenteraman. Decoration wise, memang cantik...

I macam biasa mengorder Vanilla Frapuccino, for me sedap. Creamy green tea pilihan Nina katanya kurang berkrim. Cak order Mocha Hot.. no komen.. sedap pun tidak tak sedap pun tidak... Pok Nasr (si budak kecik) order Peach Tea... dia kata sedap... Avik order kopi jugak tapi I tak ingat apa..





Ni meat lover, i tak suka sangat rasanya..mungkin next time boleh order chicken slice. Yang sebelah sana tu smoked salmon.. dah hampir habis.


makan we all order Meat Lover and Smoked Salmon sandwiches... komen diorang dua-dua sedap.. 5 air dan 2 sandwiches cost about RM84... quite mahal from my point of view sebab kalau lepak kat Gloria Jeans aircond dan tak kena nyamuk... tapi support la anak bangsa ye dop..for me kedai ni okey konsepnya cuma mungkin boleh buat bahagian aircond untuk orang-orang tak nak merokok and tak nak di geget nyamuk..kahkahkah.. i definitely will buy again and again..tp of course la take away...







Budak kecik ni lepas minum Peach Tea nak kencing tapi Qawa tiada toilet..jadinya nak kencing kat rumput la kata dia..


Wednesday, 13 May 2015

HATYAI TRAIN RIDE PART 3

Assalamualaikum


Jum sambung trip ke Hatyai ni....after check in..we all mandi dan solat pastu rehat kejap.... then keluar untuk g jalan2 ke shopping mall ape ntah sbb avi nak beli sock..kaki dah sakit....naik tuk2 20 baht sorang..6 org jadi RM12 dah kan? Takpelah.. takkan nak jalan kaki..jauh dowh...







Dah jumpa....





Happy...sbb memang satu kedai je yang jual skin sock ni







Cantik, menarik tertarik tapi tak da booommm sbb takleh makan....
Dah siap tujuan membeli sock..kiterorg gi pasar pulakkkk... lagi RM12 for tuktuk ye...jangan lupa....Kat pasar ni pusing punya pusing ...tak menarik pun..tanya Tha SIlk mahal nak mampus..so jalan-jalan ..I cuma beli satu t-shirt Haadyai yang beharga RM10 je..pastu we all keluar g makan pulut ayam kat tepi jalan...after this kena balik hotel sebab dh janji kul 4 nak g Klong Hae dengan tuk2 yang dicari oleh Bellbpy hotel.harga RM40/6 person...pergi balik..ok la kan..











Pembelian t-shirt yang I kira..berjaya





Oklah...dh mengantuk..kat Cameron Highland ni..esok nak drive balik pulak...Tabahkan hati jelah.......Berdoa dan terus berdoa

SAIGON 2015 PART 2

Assalamualaikum,


Layan lagu dulu sambil-sambil type ni ha...

video

Motip upload video? Takde pape..memang I tengah layan lagu ni pon ha....


Ok lah malam semalam nak mengabihkan duit kat Pasar Malam sampai lupa nak hapload gambau suasana malam Saigon di ambang kemerdekaan gitu... sebab luar biasa hiasan dia I hapload le gambo...


 Huk aloh kak..ni dop sampai Saigon lagi..baru kat KLIA 2.. guaner throwback terrr....

 Kuda kat roundabout pon dah tak nampak nih..penuh hiasan lampu lip lap dia letang tang tengah tu.... tengah-tengah nak ada konsert pon orang duk lalu biung biang lagi.... Haisshhh ributtt.

 Kelassssss Ben Thanh tu ha..penuh lampu... X rajin agi tengok meriah gini seme

Pasar Malam...tempat tertumpahnya ribuan Ringgit Malaysia..bukan I sorang hokeey..kira semua orang Malaysia yang datang melabur..eh..ke jutaan?

Alkisah...hari kedua kul 11 am tu we all keluar la lepas memakan meggi cup begitu begini....
Arah tujuannya pasar la..membeli belah..rasanya bahagian ni tak yah cerita la kut... gitu jela kira shop till you drop la...

We all sebenarnya kena beli beg sebab beg travel kesayangan we all telah pun punah ranah sewaktu pegi Perth hari tu... Wehhh... kalau baling beg pon jangan la sampai tercabut roda...agak-agak la bang oiii.... huhu sedih tau... samapai mana pelusuk dah 2 bijik beg tu menemani we oullsss.... sampai hari ni x sampai hati nak buang..duk kat walkway rumah I..bukan setakat tak buang malah tak simpan... 

Luncheon we oulss makan kat Halia... order Nasi Goreng Kampong dengan popia gak rasanya... ngan of course le air Mango..tapi cinta ku tertumpah pada Mango Freeze The Daun... alahai malam ni kena gi dinner kat The Daun... bulih gigil x dapat minum Mango Freeze ni...


SAIGON 2015 PART 1


Assalamualaikum

Trip Saigon ni sebenaunya I pegi every year sejak 5 tahun dulu.. rasanyalah sebab bila ku kira kira dah 5 kali I gi Saigong ni..biasanya tujuan kami mestilah cari baju raya...sambil2 beli baju raya... beli la lebih sikit..sapa-sapa yang berkenan tu bulih la dapat untung sikit ..lepas bayo duit kapatebang pun jadilah..bukan apa I rasa textiles kat Malaysia ni terlalulah overprice... Tapi time I pegi ni duit Malaysia jatuh tersungkur di pintu bilik air..nak bargain baju kurung pon payah nak kurang... disebabkan duit yang jatuh tersungkur di kerak bumi tu makanya I dengan Avik buat keputusan untuk pakai RM je kat sana... duit Dong pon tukau kat kedai emas depan Ben Thanh je... sebabnya mahal sangat rate kat sini.... I gi 2 hari sebelum cuti hari Buruh..30hb malam tu kat pasar malam semua ku nampak bertudung dah... tinggal minah Betnam je yang nampak rambut.... dasat sungguh penangan rakyat Malaysia..

Nak dijadikan cerita sehari sebelum hari Buruh tu merdeka pulak kat Betnam ni ha... kali ke - 40 katanya..so grand dari tahun-tahun sebelumnya..gitu.... kalau kat negara I setiap tawon ada bunga api kau...kaya la katakan negara I (gitewwwwwwww, ke biar papa asal bergaya?) Disebabkan tahun ni grand sambutannya maka 30hb tu jalan ditutup from 4 am - 11 am.. so tak bleh la nak berkeliaran time tu..bukan itu saja..malah Wifi dan internet pun ditutup oleh Government! kau mampoooooo? cuba bayangkan kalau hari raya pertama Government tutup internet, hoiiiii...memang kena sumpah seranah le jawabnya ye dok sebab tak leh hapload selfie atas kubur di pagi Syawal?

Apa kejadah selfie macam gini? Beli telepon kalau tak reti pakai tak guna akak ooiiii

Ok la... flight we all tghari dalam kul 1 cam gitu..sampai Betnam lam kul 2 pm... beza waktu 1 jam..bukannya flight sejam.. atas flight we all beli Beef Burger Calvin ke hape namanya ngan Kids Burger...hello i bukan fefeling bebudak ..sebab burger beef tu tggl 1 sbb tu la amik kids burger tu... we all x makan atas flight..bawak bekal g hotel.... Beef Burger itu sedap......

Sampai airport, after imigresen begitu begini we all menuju ke luar dan mencari bas 152 ke Ben Thanh... haha bawak beg pack je..memang convenient amat naik bas..jumpa bas 152..keluar pintu jalan ke kanan..nampak bas tulis nombor bapak besau..gi je naik...bayar 5000 dong sorang (yang ni duit dong lama-lama tak habis) dalam lapan kupang je..kalau ada beg besor.. 8000 dong sorang...

Dah naik bas... bayar je kat drebar..bas walau nampak buruk diluar tapi dalam bersih dan ada ekon... lepas bayar duduk diam-diam... perjalanan dalam 45 minit kut... dia berenti2 ambil penumpang tepi jalan... turun bila sampai kat stesen.... pastu jalan ke arah roundbout boleh nampak ben Thanh disitu.

Nampak tak teksi putih belakang Avik tu.. yang bumbung biru kat atas teksi tulah stesen bas...

Turun bas we all jalan je ke Halo Hotel... halo halo sapa sana? on the way berenti tukar duit kat kedai emas..time ni I dapat 1 juta dong RM170... kenapa tukar dong? sebab nak beli air mineral tepi jalan..nak makan, nak naik teksi I rasa senang bayar dong....Kami cuma tukar sejuta sorang.... begitu lancar bercakap hal juta-juta supo jutawan dan hartawan... padahal..nan hado...

Jalan dalam 10 minit kut sampai la hotel...honestly ni hotel paling dekat dengan pasar I penah duduk. Depan restoran Serai... tepi Restoran Halia... kiri kanan lengkuas..limau purut... cekur... okey yang tu I mengarut... Lepas check in... tengok bilik oklah standard je hotel kat betnam ni cuma bath tub dia kiut wooooo...cam jakuzi..tp sebenarnya bath tub je... berjaya dia buat i kagum/tetipu

Lepas tuko baju melantak berger beli dalam flight dulu sebagai persediaan nak pegi buat pelaburan malam ni


Malam tu lepas maghrib tanpa membuang waktu we all pun mula lah keluar menabur wang untuk warga Saigon sekalian.... beli blouse, beli jeans ngan baju kurung untuk I gi kerja (tapi baju kurung I beli kat kedai) tak beli kat Pasar Malam..beli jeans dan blouse/shirt je kat pasar malam..

Malam tu membeli sampai larut malam... mungkin suku Rm telah dibelanjakan pada malam itu.. lepas keletihan we all dinner kat The Daun Restaurant... depan Ben Thanh tu je... dulu lokasi restoran ni kat belakang skit..dia pindah... maka bermula la kegilaan I terhadap Mango Freeze retaurant ni..malam tu we all order Beef Pho (sebut fer), popia dengan air la... tapi Pho sini paling sedap berbanding Serai... 
 Nampak tak mango freeze tu.. Avi yang order.. I yang gila..

I syak dalam popia tu dia letak keladi la... tapi memang sedap dan ada kelainan....

Lepas makan g beli air mineral dan balik kira kehangusan duit..pastu tido..esok boleh bangun lewat sebab kedai semua buka jam 11 am....



alamak ingat trip Saigon cuma 1 entry..tak berjaya la pulak.... nanti I sambung...

Monday, 11 May 2015

FOOD REVIEW: PASTA MANIA KLIA2

Assalamualaikum,

Selepas trip ke Ho Chi Minh tempohari, diriku dilanda gundah, alkisahnya nak menipu padahal malas... trip Ho Chi Ming (gitu gayanya, pandai2 tukar jadi G) rasanya tak perlu kut nak update apa2 memandangkan ia trip balik kampung je untuk diriku.. orang lain trip balik kampung Korea... I g Saigon je la... haha.. rezeki masing-masing... Jangan merepek boleh?

Sebenaunye I nak mereview restoran Pastamania KLIA2 yang telah ku jatuh chenta selepas pertama kali menerainya terutama sekali dia punya Beef Pepperoni Pizza... memang wallah... rasanya Dominos pon kalah... haishhh memang sedap sampai sekarang pun duk telan ailior... gulp!

Tergugat iman cek sewaktu menghapload gambau ini... Astaghfirullahalazim... Astaghfirullahalazim....


Selain pizza we all jugak mengoder Prawn Olio yang jugak I kategorikan sebagai sedap pada malam tu mungkin sebab dia nak perabih stok udang jadi banyak sangat udang dalam olio tu dimana setiap suapan ditemani dengan ketulan udang yang segar dan manis.. amacam? over tak keterangan I. sebab apa I kata dia nak perabih stok udang? sebab lepas balik dari Saigon, i p breakfast kat sini... si Avik order lagik Olio dia..tp udang tak sebanyak I makan kul 11 malam hari tu.... jadi logik tak explanation I.. tapi rasa sedap jugak... cuma nikmat kurang sikit..mai nak tunjuk 


Disebabkan oleh tamak haloba, maka haruslah order 1 side dish di malam hari itew jam menunjukkan 11.30 malam.. apa kes melantak dasyat sikit hakak oiii... Side dishnya adalah....





Chicken wing dia taste wise okey..tapi tak la tergolong dalam paling sedap dimuka bumi memandangkan ayam dia a lil bit kering... kalau juicy sikit lebih nikmat.... nampak tak pizza kat belakang tu yang da hampir habis... telah ku katakan memang sedap...

melambung puji macam dapat komisen je akak ni...

Disebabkan I pegi Pastamania ni 2 kali...maka adalah menu yang berlainan I try..x kan nak order sama sebijik everytime... ko dah kenapa?

Second time tu I order Supreme Pizza... tapi from my taste bud, i prefer Pepperoni..Ni rupanya.....



For side dish pulak I order cheese goreng ke cheese stick.. ok yang ni sedap kalau makan ramai2.. kalau makan 2 orang je.. naik muak pulak nak ngabihkan....


Overall, kalau tanya I.. definitely, this place is recommended... definitely will go again...